Česká geologická služba
Geologické lokality
Úvodní stránka  > Prohlížení > Lokalizace > Lokality v okresu: > Stínadelské skály

Lokalizace

Stínadelské skály

Všeobecná charakteristika

Kraj: Jihočeský kraj
Okres(y): Písek
Katastrální území: Písek
Mapové listy: 2241, 22411
Geologická správní oblast: Středočeský masiv a ostrovní zóna
Lokalizace: Skalní stěna na S okraji města Písku v ohybu Otavy na jejím levém břehu 300 m proti proudu od mostu na Jiráskově nábřeží.
Charakteristika objektu: Zčásti uměle odlámaná skalní stěna. Přímo na ní je graficky vyznačen styk jednotlivých geologických jednotek.
ID : 495

Geologie

Geologická charakteristika: V odkryvu je dobře patrný ostrý styk červenského granodioritu s perlovými rulami moldanubika. Na styku je granodiorit znečištěn asimilovaným paramateriálem. Tato znečištěná okrajová zóna se vyznačuje především přítomností jemnozrných partií (tvořených hlavně biotitem a plagioklasem) a vysokým obsahem apatitu. Perlové ruly mají na styku většinou živcové porfyroblasty o velikosti 1-2 mm, jen ojediněle, tam kde došlo ke zvýšenému látkovému přínosu, jehož zdrojem byl červenský granodiorit, vznikají na kontaktu i hrubozrnné perlové ruly s porfyroblasty o velikosti 2-5 cm. Perlové ruly místy obsahují cordierit, vzniklý působením intruze granodioritu. Dále od kontaktu přecházejí perlové ruly do stronatitických migmatitů. Červenský granodiorit na lokalitě obsahuje i několik xenolitů centimetrových a ž decimetrových, výjimečně i metrových rozměrů. Svým složením xenolity odpvídají syenitům až syenodioritům nebo pararulám.
Regionální členění: Český masiv - krystalinikum a prevariské paleozoikum - moldanubická oblast (moldanubikum) - magmatity v moldanubiku
Stratigrafie: variské (hercynské) stáří vyvřelin
Témata: geologie, petrologie

Ochrana a střety zájmů

Stupeň ochrany: Geologické lokality doporučené k ochraně
Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: Lokalita je jedním z nejlepších odkryvů styku červenského granodioritu s perlovými rulami moldanubika. Studium odkryvu přispělo k poznání magmatického původu červenského granodioritu a jeho příslušnosti ke středočeskému plutonu (Souček 1974).
Střety zájmů: bez střetů
Popis střetů zájmů: Skalní stěna se nachází na okraji města a je jako místo častých vycházek udržována v pořádku.

Literatura

Souček J.(1971): Basic inclusion in the Červená granodiorite in the area of Písek. Acta universitatis carolinae, geologica, č.1-2, str.153-166.Praha. Souček J.(1974): Styk červenského granodioritu s moldanubikem. Časopis pro mineralogii a geologii, roč.19,str.47-60.Praha.

Zpracování a aktualizace

Zpracoval(a): Cicha Ivan, 22.09.94

Citace

Databáze významných geologických lokalit: 495 [online]. Praha: Česká geologická služba, 1998 [cit. 2024-05-05]. Dostupné z: http:// lokality.geology.cz/495.

Lokalizace v mapě:

Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.


(C) 2003-2012 ČGS, verse aplikace 1.21 [3.2.2016]